Fluwelen lava cake
Gemaakt voor de liefde
Moulleux au chocolat, zoals de Fransen elegant zeggen. Vloeibare vibe, verassend smooth, vulkaan van verlangen. Ultiem dessert voor wie de liefde wil ontdekken. Verborgen schat van binnen die zich eerst toont op tafel. Puur genot op elk vlak. Ronduit sensationeel voor sommigen. Krokant,intens en zacht tegelijkertijd. Voor degenen met lef, niets voor schuchtere twijfelaars. Verstijft als de spanning niet meer stroomt.
Het maken van een perfect vloeibare lavacake vraagt om durf, geduld en de juiste keuzes. Mijd chocoladechips vol stabilisatoren werken het smelten tegen. Te kort in oven? Hete chocoladesaus. Te lang? Volle chocoladetaart. Ook bij het aansnijden moet de liefde even ontspannen. Gebruik de beste pure chocolade. Mooi gezelschap voor een echte Kriek uit de Brusselse Zennevallei.

- 4 - 6 personen
- 20 min.
- vegetarisch
Ingrediënten
125 gr pure chocola, fijngehakt
100 gr boter, in blokjes
100 gr suiker
2 hele eieren
2 eidooiers
paar druppels vanille-extract
snufje zout
55 gr bloem
poedersuiker
Bereiden
Meng de chocola met de boter in een hittebestendige kom. Hoe meer chocola, hoe intenser de smaak. Meer boter maakt wat lichter en luchtiger.
Plaats de kom boven een pan met kokend water, zorg dat de kom het water niet raakt. Roer rustig totdat alles is gesmolten. Je kunt de kom met chocola en boter ook ongeveer 1 minuut in een magnetron zetten, roer tussendoor een paar keer. Zet even aan de kant.
Klop de suiker, het ei, de eidooier, vanille-extract en het zout met een garde ongeveer 2 minuten stevig door elkaar tot het licht, lobbig en schuimig is. Zeef en klop de bloem erdoor heen tot je een mooi glad beslag hebt. Schenk dan de chocolade erbij en roer of ‘vouw’ het er rustig doorheen.
Vet vier schaaltjes of ramekins in met boter en bestrooi ze met wat bloem. Vul ze voor tweederde met het chocoladebeslag; ze gaan nog rijzen. Maak je ze een dag eerder klaar, zet de schaaltjes dan in de koelkast. Bak de cakejes 10 tot 12 minuten in een oven op ongeveer 200 graden. De bovenkant moet lekker veren en niet te stevig zijn. Komen de schaaltjes net uit de koelkast of bevatten ze meer chocola bak ze dan een paar minuutjes langer.
Hou de schaaltjes met een theedoek vast (ze zijn gloeiendheet!) en maak de lavacakes met een spatel of mes voorzichtig los van de randen. Leg er een bordje op en draai het schaaltje soepel om. Strooi er wat poedersuiker over en voeg eventueel wat slagroom of rood fruit toe. Serveer direct.
Karakteristieke Krieken
Krieken zijn de perfecte partners voor klassieke lave cake. De frisse zuren van een kriek en de diepe, zoete smaken van de cake gaan super goed samen.