Sterke Porters

Voor avonturiers en smaakliefhebbers

Stel je de oude Porter voor die probeert wijs te worden uit zijn bewogen leven dat hem over de hele wereld heeft gevoerd. Het enige dat overblijft is zijn koffer vol herinneringen en de smaken van de Porters die hij in zijn leven heeft geproefd. Dat waren nog eens tijden. Hij werkte in India, Frankrijk en met zijn jongens in Londen in één en hetzelfde jaar.

Porters, kruiers in goed Nederlands, zijn van de meeste stations verdwenen, hoewel je er nog steeds veel kunt vinden in hotels, op stations van de Indiase Spoorwegen of als sherpa’s in de bergen van Nepal. Als je er een tegenkomt, groet hem dan met respect en vriendelijkheid. Het zijn bijzondere mensen!

Porter bieren vinden hun oorsprong in het Londen van het begin van de 18e eeuw. Het bier om hardwerkende Porters op de been te houden. Over de vraag of porters het resultaat waren van het steeds donkerder worden van ales of van het mengen van verschillende bierstijlen veschillen de meningen. Wellicht zijn beide waar. Het eerste bier dat de wereld rondreisde. Moeder van de Stout, de sterkste van de porters en Porters.

Hier zijn drie van de beste. Koudvuur van Bax Bier in Groningen. Gerookte porter, 6,5%, prijswinnend. Drinkt soepel, licht bitter, hints van laurierdrop en koffie. Is That Spelt Ryeght?, imperial porter, stevig 10%, brouwerij Jopen, Haarlem. Gebrouwen met zowel spelt als roggemout. Beetje fruit gecombineerd met chcola, koffie en dadels. Smoked Porter, 7%, van Brouwerij Viven, Damme, Vlaming die uitstekend past in dit gezelschap. Subtiele geroosterde mouttoetsen, fluwelen chocoladesmaak, mokka en turf.

Surf craftbeers

NL